Premiér: Chceme rozumne intervenujúci štát a hodnotové súboje

02.05.2012 Bratislava

Bratislava 2. mája (TASR) - Ľudia nespôsobili túto krízu a vláda SR na nich musí myslieť pri každom individuálnom rozhodnutí. Pred poslancami to dnes vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý snemovni predstavil Programové vyhlásenie vlády a poslancov požiadal o vyslovenie dôvery. Zo Slovenska chce vybudovať moderný, úsporný a rozumne intervenujúci štát. V rokovacej sále si takmer hodinové predstavenie vládneho programu osobne vypočul aj prezident SR Ivan Gašparovič.

Kabinet bude podľa Ficových slov plniť sociálnodemokratický program, ktorý nepoškodí ekonomike. "Programové vyhlásenie jednoznačne hovorí, že ozdravovanie verejných financií nie je možné bez hospodárskeho rastu a tvorby nových pracovných miest. Len škrty a šetrenie vedú automaticky k vyššej inflácii a nezamestnanosti. Na čo šetríme, keď výsledkom je negatívna špirála? To je cesta, ktorá nefunguje, my chceme ísť európskou cestou," uistil Fico.

Predseda vlády tvrdí, že ľudia vedia o nutnosti prijatia okamžitých opatrení na ozdravenie verejných financií, chcú však inú atmosféru ako doteraz. "Žiadam všetky parlamentné strany, aby súboje boli hodnotové a férové. Súčasná vláda má svoj plán ako dosiahnuť zníženie deficitu pod tri percentá, no ak má opozícia vlastné návrhy, poďme súťažiť," apeloval.

Fico tiež uviedol, že Programové vyhlásenie vlády je ucelený politický dokument. "Neskladali sme ho sektorovo, naopak, inšpirovali sme sa stratégiou rozvoja slovenskej spoločnosti do roku 2030. Uskutočnilo sa spolu asi 100 rokovaní so zamestnávateľmi, zamestnancami, dôchodcami, cirkvami či mimovládkami. Spoločne sme hľadali prienik, ako má Slovensko postupovať a vo väčšine otázok sa zhoda našla. Je to naozaj nóvum, niečo, čo na slovenskej politickej scéne ešte nebolo," podotkol na margo vzniku vládneho programu.

"Programové vyhlásenie je výsledkom intenzívneho sociálneho dialógu vlády a širokého okruhu sociálnych partnerov. Možno ste očakávali viac čísel, ale vládny program musí definovať trendy a politiky," podčiarkol Fico. Dokument podľa jeho slov jasne definuje politiku ozdravovania verejných financií. "Je to politika solidarity silných. My hovoríme nie zvyšovaniu DPH, lebo to malo negatívny dosah na rast ekonomiky. Mnohí ľudia žijú na hranici chudoby, žijú priemerne z platu 400 až 450 eur. Prijmeme len také opatrenia, ktoré neohrozia najslabších," uistil šéf exekutívy.

Na margo zahraničnej politiky uviedol, že SR chce dobré vzťahy so všetkými susedmi. "S Viktorom Orbánom sme sa zhodli, že v tomto období nikto nepotrebuje hádky a konflikty, ale potrebujeme úspech. Na takúto spoluprácu sa vláda SR teší. Chceme, aby ekonomická diplomacia bola dominantným prvkom našej zahraničnej politiky," vysvetlil.

Ficov kabinet si pre výkon svojho štvorročného mandátu stanovil desať kľúčových úloh. Prvou je zmiernením dosahov krízy posilniť istoty ľudí, nasleduje konsolidácia verejných financií tak, aby deficit verejných financií bol v roku 2013 pod troma percentami HDP. Medzi prioritami je aj podpora hospodárskeho rastu a cenovej stability, zníženie vysokej nezamestnanosti mladých ľudí a systematické riešenie problému dlhodobej, najmä regionálnej nezamestnanosti, zvýšenie vymožiteľnosti práva a systematická likvidácia korupcie na všetkých stupňoch spoločnosti i konsolidácia verejného zdravotníctva s dôrazom na jeho finančnú stabilizáciu.

Vláda do prioritných úloh zaradila aj posilnenie spoluzodpovednosti za plnenie strategických cieľov EÚ a zároveň presadzovanie oprávnených záujmov SR v únii, efektívne využitie prostriedkov z fondov EÚ na modernizáciu a rozvoj štátu a spoločnosti či posilnenie hospodárskej, sociálnej a územnej súdržnosti spoločnosti.

Po predstavení vládneho programu predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) rokovanie druhej schôdze prerušil, aby k vládnemu dokumentu mohli zasadnúť výbory. Schôdza bude pokračovať vo štvrtok (3.5.) popoludní rozpravou. Po jej skončení bude parlament hlasovať o vyslovení dôvery novému kabinetu.
 

Vyberte región